Er zijn meerdere manieren om een gedenkwaardig afscheid te geven. Je hebt de mogelijkheid om een persoonlijk en groot afscheidsfeest te geven of een meer bescheiden feest op een meer besloten locatie. De kosten van een begrafenis zijn niet uniform, omdat er zoveel methoden zijn om een afscheidsdienst te organiseren. De kosten worden dus bepaald door je eigen voorkeuren. Om je een beter inzicht te geven in de kosten van een uitvaart, geven we in dit artikel een handig overzicht van de typische kosten die verbonden zijn aan elk onderdeel van de begrafenis.
De gemiddelde prijsniveaus
Net zoals bij het opstellen van een testament en de vraag “heb ik een uitvaartverzekering?” zijn de kosten van een uitvaart iets waar u vaak pas laat in uw leven aan begint te denken, bijvoorbeeld als u plotseling chronisch ziek wordt. De specifieke behoeften en bedoelingen van degene die overleden is en die van zijn of haar nabestaanden, zijn van grote invloed op de totale kosten van de begrafenis. Een vrij eenvoudige begrafenis met alleen de meest simpele voorzieningen kost al gauw rond de 5.000 euro. De prijs van een begrafenis kan echter aanzienlijk stijgen tot een bedrag tussen 8.000 en 10.000 euro als bepaalde (extra) keuzes worden gemaakt, zoals een duurdere kist, een groter aantal bloemen en een meer uitgebreid aanbod van voedsel. Het uiteindelijke prijskaartje wordt bepaald door je specifieke wensen en voorkeuren. Een begrafenis met een uitvaart is in de meeste gevallen duurder dan een crematie, die gemiddeld 5.000 euro kost, terwijl een crematie slechts 3.500 euro kost.
De basiskosten van een uitvaart
De diensten die een begrafenisondernemer biedt, de zorg die de overledene nog krijgt na het overlijden, het begraven van de overledene, de kist en het vervoer van en naar het uitvaartcentrum zijn de onderdelen die het grootste deel van de uitgaven in verband met een begrafenis uitmaken. De basisuitgaven bedragen voor een begrafenis gemiddeld 2.500 tot 3.500 euro.
Extra uitgaven
Je individuele keuzes bepalen hoeveel geld je te besteden hebt bovenop de basisuitgaven voor een begrafenis. Je kunt bijvoorbeeld gaan voor luxe catering, als je wilt dat er tijdens de gebeurtenis meer dan bijvoorbeeld enkel koffie, thee en misschien cake wordt geserveerd. Bovendien gaan de kosten die met een begrafenis gepaard gaan omhoog als die in een weekend of ’s avonds wordt gehouden in plaats van door de week. Door de beste uitvaartverzekering aan te schaffen kun je jezelf beschermen tegen de mogelijkheid dat je deze bijkomende kosten moet maken.
De keuze tussen een begrafenis en een crematie
Er is ook een verband tussen het soort begrafenis en de kosten. Zo zijn de kosten van een begrafenis, zoals al eerder genoemd, vaak hoger dan die van een crematie. De uitgaven kunnen nogal aanzienlijk zijn, vooral in het geval dat gekozen wordt voor een particuliere begraafplaats, waar de dode naast zijn geliefde(n) begraven wordt. Vanwege de kosten van de kist en het aantal mensen dat aan de begrafenis deelneemt, zijn de kosten van de begrafenis vaak hoger dan die van de crematie. Bij het plannen van een begrafenis kiezen de meeste mensen voor een meer sierlijke en duurdere grafkist dan je kiest voorj een crematie. Bovendien moeten er bij de begrafenis minimaal 4 dragers aanwezig zijn. Zij brengen de kist naar binnen voor een eventuele religieuze ceremonie die daar plaatsvindt en deze drager dragen de kist na de dienst ook naar de begraafplaats. Je hebt de keuze uit een luxe kist, een gewone kist of een kist van massief hout. De kosten van de begrafenisdienst dragen bij aan de hogere kosten van een begrafenis in vergelijking met een crematie.
Alle kosten op een rijtje
Om de kosten van een uitvaart wat verder toe te kunnen lichten, zetten we alle kosten even los voor je op een rijtje.
De kosten voor een begrafenis
Om te beginnen zijn er kosten die je eenmalig betaald verbonden aan een begrafenis. Zo heb je de kosten voor de grafsteen of het grafmonument (algemeen of particulier graf). Deze kosten ergens tussen de 750 en 2.000 euro, waarbij de prijs sterk kan variëren, bijvoorbeeld of je voor het grafmonument en of het voor een particulier of algemeen graf is. Er zijn echter nog andere doorlopende uitgaven verbonden aan een begrafenis, namelijk de grafrechten en het grafonderhoud. Deze kosten bedragen gemiddeld tussen de 600 tot 6.000 euro.
De kosten van een begrafenis variëren dus sterk. Het kost ongeveer 3.600 euro om een particuliere begraafplaats te huren voor een periode van bijvoorbeeld twintig jaar. Dit cijfer geldt niet voor iedere gemeente en de kosten kunnen soms zelfs oplopen tot 7.000 euro. Een begrafenis in een grote gemeente als Amsterdam of Utrecht kost vaak veel meer dan een begraafplaats in een kleinere gemeente in een minder dichtbevolkte regio van Nederland .Grafrechten geven je het voorrecht om een graf voor een bepaalde tijd te gebruiken. Als je het graf na die tijd wilt blijven gebruiken, moet je je grafrechten vernieuwen. De ligging van de begraafplaats is een andere belangrijke factor. Het is mogelijk dat de begrafenis wordt geopend nadat de toegekende tijd is verstreken. Een langere termijn leidt tot meer grafkosten vanwege de langere periode.
De kosten voor een crematie
Er zijn geen terugkerende kosten verbonden aan crematie. De enige kosten zijn die van de crematie procedure zelf, de ceremonie in de bijpassende aula, het uiteindelijk verstrooien van de as of het misschien bewaren van het stoffelijk overschot in een mooie urn. De kosten van de crematie, het gebruik van de aula voor de plechtigheid en het gebruik van de troostkamer variëren van 1.000 tot 1.500 euro. De kosten voor het verstrooien van as variëren van 80 tot 100 euro. Optioneel kan gekozen worden voor een urn, geprijsd tussen 500 en 700 euro, afhankelijk van welke urn je kiest.
De kosten voor de opbaring
Je hebt de mogelijkheid om thuis of in een uitvaartcentrum de opbaring plaats te laten vinden, afhankelijk van of je wilt dat je nabestaanden en dierbaren zelf allemaal persoonlijk kunnen afscheid nemen. Een opbaring huis kost tussen de 500 en 700 euro. Een opbaring in een uitvaartcentrum kost tussen de 800 en 1.000 euro.
De kosten voor de kist en de bloemen
De prijs van een kist kan variëren van een paar honderd euro voor een meer eenvoudige grafkist tot bijvoorbeeld meerdere duizenden euro’s voor een meer uitgebreid ontworpen en versierde kist. De kosten worden ook beïnvloed door het soort bloemen dat wordt gebruikt en door het aantal bloemen dat op of rond de kist wordt gelegd en tijdens de uitvaartdienst wordt getoond. Een traditionele kist met bloemstukken kost ongeveer 700 tot 1.000 euro. Een dure kist en extra (of nog duurdere) bloemen kost ongeveer 1.250 tot 3.000 euro.
Kaarten voor de begrafenis en een bericht in de krant
Rouwkaarten en/of een aankondiging in de plaatselijke krant zijn twee mogelijkheden om het overlijden van een dierbare bekend te maken. Na de plechtigheden heb je ook de mogelijkheid om bedankkaarten te kiezen. Rouwkaarten kosten ongeveer 250 tot 350 euro voor 50 kaarten. Een overlijdensbericht in de krant zou tussen de 500 en 750 euro kosten. Er is altijd de mogelijkheid dat de prijs omhoog gaat, afhankelijk van hoe lang de advertentie loopt en in welke publicatie hij verschijnt. Verder kun je ook nog kiezen voor bedankkaarten. Deze kosten voor 50 kaarten ook ongeveer 250 tot 350 euro.
De kosten voor het vervoer
Er zijn een paar verschillende transportmogelijkheden voor de familie van degene die overleden is. Men heeft de mogelijkheid om het eigen vervoermiddel te kiezen, maar ook speciaal vervoer voor de rouw voor directe familieleden of zelfs volgvervoer voor het overige deel van de gasten. Ook de kosten van deze verschillende vormen van vervoer kunnen sterk uiteenlopen. Aan persoonlijk vervoer zijn geen extra kosten verbonden. Vervoer van de overledene per lijkwagen (voor naaste familie) kost 450 tot 600 euro. De kosten voor het volgvervoer komen neer op ongeveer 300 euro per volgauto.
De kosten voor de afscheidsdienst
Het is mogelijk te kiezen voor geïndividualiseerde afscheidsceremonies, zoals een ceremonie in de aula van het crematorium of in de kerk, afhankelijk van de religieuze, culturele of bijvoorbeeld sociale achtergrond van de overledene. Een dienst in de aula van het crematorium kost gemiddeld 800 tot 1.200 euro. Afhankelijk van de beschikbare alternatieven in de kerk, zoals bijvoorbeeld gezang door een koor en meerdere andere diensten, kunnen de kosten van de kerkdienst variëren van 300 tot 900 euro. Na de gebeden en plechtigheden is er tijd voor versnaperingen en hapjes. Catering tegen het standaardtarief kost per 50 personen tussen de 350 en 500 euro. Catering van de hoogste kwaliteit, met een selectie van verschillende etenswaren en dranken om uit te kiezen 500 tot 750 euro per 50 personen.
De kosten van een natuurbegrafenis
Je kunt kiezen voor een normale begrafenis, maar je kunt ook kiezen voor een natuurbegrafenis. De kosten van een natuurbegrafenis bedragen ongeveer 4.000 euro, wat veel minder is dan de kosten van een traditionele begrafenis. Als je besluit tot een natuurbegrafenis, dan help je het natuurgebied in stand te houden. Omdat een natuurbegrafenis uiteindelijk één wordt met de omgeving, hoef je geen grafsteen voor het natuurgraf aan te schaffen en te onderhouden. Omdat bij een natuurbegrafenis vaak een permanent grafrecht hoort, hoef je de verantwoordelijkheid voor het vernieuwen van grafrechten niet bij je nabestaanden te leggen.
Wil je precies weten wat voor Uitvaartverzekering aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Uitvaartverzekering specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Uitvaartverzekering specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Uitvaartverzekering Offertes, Gratis!