Veel ouderen vinden het prettig om een goed gevulde dag te hebben. Ondanks dat het niet meer nodig is om vroeg op te staan vinden ze het toch prettig om de wekker te zetten. Als de wekker gaat is dat voor u het startpunt van de dag, ook als u niet meer voor uw werk de deur uit moet. Het is ook fijn als u eerst met uw partner gezellig te ontbijten of om op uw gemak de krant te lezen. Met een seniorenwekker zult u zich niet meer verslapen, zelfs als uw gehoor of uw gezichtsvermogen achteruit gaat. Bekijk de beste seniorenwekker aanbieding
Waarom een andere wekker?
De wekker naast het bed is een vertrouwd apparaat, die u als oudere waarschijnlijk al tientallen jaren gebruikt. U weet precies hoe de tijd en het alarm moeten worden ingesteld, en als het alarm van de wekker klinkt, draait u zich om op uw matras en zet het blindelings uit. Toch is een wekker één van de eerste apparaten waaraan u kunt merken dat u wat ouder wordt. Uw gezichtsvermogen wordt misschien wat minder, waardoor u de wekker niet meer goed kunt zien. Minder goed horen is ook een veel voorkomend probleem bij senioren. Dat is te merken als u de wekker niet meer kunt horen.
Denk aan de toekomst
Om te voorkomen dat u van de kleine ongemakken van het ouder worden echt last gaat krijgen en de wekker niet meer hoort of goed kunt instellen, is het goed om niet te lang te wachten met de aanschaf van een goede seniorenwekker. U kunt daar dan nog vele jaren plezier van hebben, en voordat u er erg in heeft voelt de nieuwe wekker net zo vertrouwd als het exemplaar dat u al jaren naast het bed heeft staan. De voordelen van een seniorenwekker zijn, dat ze beter te zien zijn, goed hoorbare alarmen hebben en simpel zijn in de bediening. Zo komt u nooit te laat op uw beste werk voor senioren.
Redenen om een seniorenwekker aan te schaffen
Naarmate de leeftijd stijgt wordt de kans dat sommige lichaamsfuncties achteruit gaan groter. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar als oudere moet u er wel rekening mee houden dat dit kan gebeuren. Symptomen van het ouder worden zijn dat u wat minder goed gaat zien, dat het gehoor achteruit kan gaan, dat u misschien wat minder alert bent, of dat u af en toe last heeft van verwardheid. U merkt dit vaak in een vroeg stadium doordat u de wekker minder goed kunt bedienen. Soms kan achteruitgang zich heel snel ontwikkelen. Daarom volgen hier een paar voorbeelden van situaties waarin een seniorenwekker nuttig is.
Verminderd gezichtsvermogen
Bijna geen enkele oudere ziet nog even goed als op jongere leeftijd. De ene oudere heeft alleen een bril nodig bij het lezen, maar anderen zijn genoodzaakt om de hele dag een bril of lenzen te dragen. ‘s Nachts wordt uiteraard geen bril gedragen. U zult dit merken doordat u de wijzers van de wekker niet meer scherp kunt zien of doordat u het display met de cijfers van de wekker niet meer kunt lezen. Dat is vervelend als u midden in de nacht wakker wordt en wilt weten hoe laat het is, wellicht kunt u het dan wel op uw smartphone zien, maar dat felle licht is natuurlijk niet goed voor uw nachtrust.
Een seniorenwekker lost dit probleem op. Het display van een seniorenwekker is groot en de wijzers of de cijfers geven veel licht. Door het hoge contrast is de tijd goed af te lezen, ook als u geen bril op hebt. De bedieningsknoppen van de wekker zijn in een groter formaat uitgevoerd. De tekst op de knoppen is goed leesbaar en de bediening is eenvoudig. U kunt deze wekkers dus zelf goed instellen en het alarm moeiteloos uitzetten als dit afgaat. Veel seniorenwekkers hebben de mogelijkheid om de tijd weer te geven als cijfers of analoog, met wijzers.
Gehoorproblemen
Bij de meeste ouderen gaat het gehoor vroeg of laat achteruit. Dat is erg hinderlijk. Eén van de eerste dingen waar u dat aan kunt merken is dat gesprekken minder gemakkelijk te volgen zijn, vooral bij groepen mensen. Gehoorproblemen kunnen in vele gevallen uitstekend worden opgelost met een gehoorapparaat. In bed wordt zo’n apparaat echter meestal niet gedragen. Er zijn zelfs gehoorapparaten die ‘s nachts niet in gedaan mogen worden. De kans is dan groot dat u de wekker niet hoort als die afgaat.
Een seniorenwekker zal bij veel gehoorproblemen een goede oplossing zijn. De alarmtoon die door dit soort wekkers wordt geproduceerd is veel luider dan die van een gewone wekker. Mocht uw gehoor erg slecht worden, dan kunt u de wekker zo instellen, dat tijdens het afgaan van het alarm ook lampjes of het display gaan knipperen. Als ook dat niet meer voldoende is om wakker te worden, dan kan er worden gekozen voor een seniorenwekker met een tril kussentje, dat onder het kussen wordt gelegd. Dat trilt hard genoeg om er wakker van te worden, maar het is zo klein, dat u er tijdens het slapen geen last van heeft.
Pijnlijke gewrichten
Een vervelende en pijnlijke aandoening waar veel ouderen last van krijgen is artritis. Dat is een ontsteking van de gewrichten, waardoor er maar weinig kracht kan worden uitgeoefend. Als u merkt dat uw gewrichten stijf of pijnlijk aan het worden zijn, kunt u kiezen voor een speciale seniorenwekker voor artritis. Er zitten maar weinig knoppen op deze speciale wekkers en die knoppen zijn extra groot uitgevoerd. Het kost daarnaast maar heel weinig kracht om de knoppen in te drukken, zodat het gemakkelijker is om ze te bedienen. Als u last heeft van artritis wordt aangeraden om geen wekkers te kopen met kleine knoppen of schuifjes, want die zijn dan erg lastig om te bedienen.
Dementie
Bij beginnende dementie of Alzheimer zult u als oudere steeds minder goed begrijpen hoe handelingen moeten worden uitgevoerd. Er is sprake van een steeds grotere mate van verwarring. Het bedienen van een wekker, wat u vroeger blindelings kon, kan een ingewikkelde klus worden. Als u in die situatie bent is het goed om een seniorenwekker te kopen en een model uit te kiezen met zo weinig mogelijk knoppen. Het display moet groot en duidelijk zijn, en ook op de knoppen moeten duidelijke markeringen staan waarvoor ze bedoeld zijn.
Seniorenwekkers getest
Als u op zoek gaat naar een geschikte wekker die u als oudere nog jarenlang wilt gebruiken, zult u ontdekken dat het aanbod erg groot is. Welke wekker voor u geschikt is, is afhankelijk van uw persoonlijke voorkeuren en van uw lichamelijke en geestelijke conditie. Wij hebben alvast een voorselectie gemaakt van seniorenwekkers, waar veel ouderen met plezier gebruik van maken. De beste seniorenwekker vinden wij de Caliber Digitale wekker, model HGC006. Daarnaast beschrijven we twee andere handige seniorenwekkers.
1. Caliber Digitale wekker HGC006
De Caliber Digitale wekker HGC006 is de winnaar uit het onderzoek geworden omdat deze seniorenwekker oplossingen biedt voor veel situaties. Het display van deze wekker heeft heldere rode cijfers. De tijd wordt alleen digitaal aangegeven. De kleur van de cijfers is zo gekozen, dat u er niet wakker van wordt. Het display is zo gemaakt, dat het rode licht niet kan weerkaatsen op de muren van de slaapkamer. De helderheid van het display is daarnaast aan te passen aan uw persoonlijke voorkeuren. Het volume van het alarm kan heel luid worden ingesteld, dus als u last heeft van gehoorproblemen zult u van deze seniorenwekker ook wakker worden.
Ouderen die graag langzaam wakker worden zullen deze seniorenwekker prettig vinden vanwege de snooze functie. Om de wekker samen met uw partner te gebruiken is er de mogelijkheid om twee wektijden in te stellen. Het is dus niet nodig om samen op hetzelfde tijdstip op te staan. Deze seniorenwekker werkt zowel op het stopcontact als op batterijen. U hoeft dus niet bang te zijn dat de wekker het niet meer doet bij stroomuitval, want dan nemen de batterijen de stroomvoorziening over.
Als u de Caliber Digitale wekker HGC006 vanwege zichtproblemen niet goed genoeg kunt zien, zijn de andere modellen van de Caliber wellicht een optie voor u. Die hebben nog grotere displays.
2. Witte analoge seniorenwekker ATRIUM a530-0
De witte analoge seniorenwekker ATRIUM a530-0 heeft met zijn duidelijke en goed verlichte display met wijzers alle kenmerken van een fijne wekker, maar hij heeft toch een nostalgische uitstraling. Door de verlichte wijzerplaat kunt u ‘s nachts probleemloos zien hoe laat het is, zelfs als u minder goed begint te zien. Ook als uw gehoor minder goed is geworden zult u van deze wekker wakker worden. Het alarm zal namelijk steeds luider gaan klinken. Deze wekker heeft ook een snooze functie, waarmee het moment van opstaan tot zes keer kan worden uitgesteld.
3. Digitale wekker Amplicomm TCL 350
Amplicomm is een bedrijf dat producten ontwikkelt voor ouderen met gehoorproblemen. Het is dus logisch dat deze seniorenwekker bij uitstek geschikt is voor u als u uw oude wekker niet meer zo gemakkelijk kunt horen. Het geluid dat deze wekker produceert is erg luid en duidelijk. Het display is groot en uitstekend af te lezen. Bij de bediening van deze seniorenwekker is er alles aan gedaan om die zo eenvoudig mogelijk te laten zijn. Deze wekker hoeft u nooit op tijd te zetten, want dat gebeurt automatisch met behulp van de DCF66 zender.
Aanbieding
Met een seniorenwekker zult u zich niet meer verslapen, zelfs als uw gehoor of uw gezichtsvermogen achteruit gaat!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een seniorenwekker is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen:
Bekijk de beste seniorenwekker aanbieding ►