Samenoud is een initiatief die zich richt op een beter welzijn van senioren. De behoefte van deze ouderen die (op een gegeven moment) zorg nodig hebben, kijken naar goede oplossingen waarmee de kwaliteit van leven hoog blijft. Hiervoor komt Samenoud naar voren als toonaangevend initiatief.
Wat is Samenoud?
Samenoud werd jaren geleden gestart en helpt met het plan die persoonsgerichte en geïntegreerde ouderenzorg verbetert plus de ervaren kwaliteit van zorg hoog in het vaandel heeft. Ouder worden wordt door Wikipedia omschreven als een onderdeel van gerontologie. Samenoud is er al een poos en is echt gericht op het welbehagen van ouderen om ze fijner te laten leven.
Dit kan met een simpele aanpassing in huis zoals een traplift die niet te veel kost of een scootmobiel die betaalbaar is om ze van a naar b te brengen. Natuurlijk is het verhuizen naar een Woonzorgcomplex of andere verblijfsmogelijkheid in de ouderenhuisvesting ook een mogelijkheid. U weet pas echt of iets werkt of niet door het zelf echt te hebben ervaren. Voor de een is dat verhuizen maar voor de meeste mensen is dat lekker thuis blijven wonen, eventueel de woning verkopen en andere verplichtingen, en doen waar u goed in is: genieten met vrienden nu het nog kan (bv ook met het huis opeten en de waarde verzilveren), uw eigen hobby uitoefenen, tv kijken of muziek luisteren of een mix hiervan.
Aandacht voor de persoon
Bij SamenOud staat de 75-plusser centraal dus er is echt aandacht voor de persoon. Dat is meestal niet het geval. Hoe werkt het? Via een vragenlijst werd de individuele situatie in kaart gebracht door Samenoud. Met de antwoorden op die vragen werd het risico op de eventuele gezondheidsproblemen ingeschat. De oudere persoon werd vervolgens ingedeeld in één van de volgende ‘risicoprofielen’: Van voor naar achteren:
- Robuust
- Speciaal
- Kwetsbaar
- Complex
Een indeling was 1 maar een specifieke aandachtscirkel om de persoon heen is een ander. De zorg en begeleiding die de oudere ontving werd daarna afgestemd op het risicoprofiel. In een huisartsenpraktijk die vervolgens meedeed aan het SamenOud initiatief werden deze ouderen verder ondersteund door het zogenaamde Ouderenzorg Team. Deze zorg professionals van het Ouderenzorg Team leveren dan daarna gezamenlijk de zorg die past bij het risicoprofiel van een oudere. Het Ouderenzorg Team komt maandelijks bij elkaar en bestaat uit een huisarts, een specialist en vervolgens ook een ouderengeneeskunde. Ook was er een wijkverpleegkundige en verder vanuit het sociaal werk ook nog een ouderenadviseur. Deze ouderenadviseur gaf daarna passende hulp en ondersteuning aan ouderen met het risicoprofiel Kwetsbaar, en de wijkverpleegkundige aan deze ouderen met het risicoprofiel Complex. De Pluskrant had hiermee niet veel te maken.
Management support
Vervolgens was er nog eens stap. Alle ouderen, dus ook de sterke ouderen, werden gekoppeld aan het Zelfmanagementsupport en preventieprogramma. Dit bestaat uit groepsactiviteiten die gericht zijn op vitaal en mooi zelfredzaam blijven. Via de georganiseerde SamenOuddagen en SamenOud-activiteiten kwamen ouderen zo in contact met lokale zorg- en sociaalwerkorganisaties, faciliteiten, activiteiten en cursussen.