Met een rollator ervaart u meer stabiliteit tijdens het lopen en kunt u weer makkelijk in en rondom het huis bewegen. Daarnaast is een rollator ook erg handig tijdens een uitstapje naar buiten. Zo kunt u makkelijker even naar de markt, de supermarkt, het park of langs bij een vriend of vriendin, zonder dat u hulp hoeft te vragen van iemand anders. Een rollator is hierdoor een onmisbaar hulpmiddel voor veel ouderen. Maar wat kost een rollator nu precies? En waar moet u op letten tijdens de aanschaf van een rollator? Dat leggen wij u in dit artikel uit! Bekijk de beste rollator aanbieding
wat kost een rollator
De prijzen van een rollator zijn zeer uiteenlopend. Zo bent u voor een zeer eenvoudig model ongeveer 50 euro kwijt. Een standaard model kost echter iets meer. Prijzen van een standaard model liggen namelijk tussen de 80 tot 150 euro. Wilt u voor een luxer model gaan, bijvoorbeeld een model die extra licht is, of een tripod rollator, of een die extra comfortabel is om op te zitten of handig te verstellen is? Dan bent u ongeveer tussen de 200 en 400 euro kwijt. Dit type rollator is vaak erg licht doordat de rollator van carbon is gemaakt. Daarnaast kunt u een luxe rollator soms ook veranderen in een rolstoel.
Inhoudsopgave:Waarom verschilt de prijs van een rollator zo erg?
Zodra u op zoek gaat naar een rollator komt u er al snel achter dat er ontzettend veel verschillende soorten en modellen te koop zijn. Ieder model heeft zijn eigen voordelen, waardoor uw keuze voor een geschikt model voornamelijk afhangt van de voorkeuren van de gebruiker. Zo wilt u misschien liever een rollator met wat zachtere wielen of u wilt juist een lichter ontwerp. Voordat u een rollator gaat kopen, is het verstandig om even op een rijtje te zetten wat u precies wilt. Hieronder beschrijven wij enkele punten waar u rekening mee dient te houden.
Voor binnenshuis of buitenshuis
Sommige mensen hebben alleen maar een rollator nodig voor buitenshuis. Anderen willen weer een rollator die beter geschikt is voor binnenshuis. Daarnaast kan het natuurlijk ook zo zijn dat u de rollator binnenshuis én buitenshuis wilt gebruiken. Het verschil tussen een binnen rollator en een buiten rollator zit hem in het design. Een rollator voor binnen heeft namelijk vaak een lichter frame en is niet voorzien van een zitje. Daarnaast is een binnen rollator erg wendbaar doordat de rollator kleinere wielen heeft. Een buiten rollator is voorzien van een steviger frame en is wel voorzien van een zitje. De wielen bij een buiten rollator zijn daarnaast groter, zodat het lopen over ruwe oppervlakken makkelijker gaat. U kunt een buiten rollator vaak ook gewoon binnen gebruiken.
Wel of niet opvouwbaar
Wilt u uw rollator makkelijker mee kunnen nemen, bijvoorbeeld in de auto of in het openbaar vervoer? Dan is het natuurlijk handig dat u uw rollator in kunt klappen. Wat ook handig voor uw auto kan zijn is een autolift. De meeste rollators zijn eenvoudig opvouwbaar, waardoor de meeste rollators ook makkelijk mee te nemen zijn. Let er bij de aanschaf op of het model waarvoor u wilt kiezen opvouwbaar is om niet voor onaangename verrassingen te staan.
Lichtgewicht ontwerp
Een lichtere rollator is natuurlijk makkelijker op te tillen. Dit is handig als u bijvoorbeeld de trein in moet stappen of als u de rollator op de achterbank moet leggen. De lichtste modellen wegen zo ongeveer tussen 5 en 8 kilo. Dit is een behoorlijk verschil met zwaardere rollators die meer dan 10 kilo wegen. Als u voor een echt lichte rollator wilt gaan, kunt u het lichtste model rollator van de wereld kiezen. Deze rollator weegt slechts 4,8 kilo, maar kost dan ook wel weer 600 euro. Er zijn natuurlijk ook andere lichtgewicht rollators. Deze rollators hebben meestal een frame van carbon. Dus, wat kost een rollator nou eigenlijk? De prijs van dit type rollator ligt ongeveer tussen de 400 en 500 euro. Een goedkoper alternatief voor een lichtgewicht rollator is een goede rollator van aluminium.
Het aantal wielen
Bij een rollator heeft u keuze uit 3 of 4 wielen. Het voordeel van een rollator met 3 wielen is dat deze wendbaarder is en erg goed geschikt is om binnenshuis te gebruiken. Een rollator met 4 wielen is stabieler en beter geschikt voor gebruik buitenshuis. Door de 4 wielen is het makkelijker om over oneffen terreinen te lopen en stoepen op en af te gaan.
Het gewicht van de gebruiker
Ook het gewicht van de gebruiker speelt een rol bij het aanschaffen van een rollator. Bij dit gewicht moet ook rekening gehouden worden met het gewicht van eventuele boodschappen die op de rollator meegenomen moeten worden. We hebben het hier over het gebruikersgewicht. Het gebruikersgewicht bij een lichte rollator is soms slechts tot 75 kilo. Een sterker model kan vaak tot wel 150 kilo aan. Houdt dus rekening met uw eigen gewicht en het gewicht dat u op de rollator mee wilt nemen.
Verstelbare handgrepen
Als u wat langer of juist wat korter bent is het verstandig om voor een rollator te kiezen met verstelbare handgrepen. Verstelbare handgrepen zorgen er namelijk voor dat u de handgrepen op de juiste hoogte vast kunt zetten. Om de handgrepen op de juiste hoogte af te stellen moet u rechtop gaan staan en uw armen langs uw lichaam houden. De afstand vanaf uw polsen tot de grond is de meest ideale hoogte voor de handgrepen.
Extra accessoires en opties
Een rollator heeft veel verschillende extra accessoires en opties die u toe kunt voegen. Denk hierbij aan een dienblad, een rugsteun, een mand of handschoenen. Deze extra accessoires zorgen ervoor dat het gebruiksgemak van de rollator vergroot wordt. U moet natuurlijk wel extra betalen voor deze accessoires, waardoor de kosten van rollator wel wat hoger kunnen liggen. Voor de meeste accessoires bent u een paar tientjes kwijt.
Extra service
Naast extra accessoires en opties kunt u natuurlijk ook voor extra service kiezen. Deze service begint al bij het aanschaffen van de rollator. Zo kunt u de rollator bijvoorbeeld bij u thuis laten bezorgen of zelf bij de winkel ophalen. Daarnaast kunt u er ook voor kiezen om de rollator perfect voor u af te laten stellen. Voor deze service betaalt u wat meer. Een andere service waar u voor kunt kiezen is een verzekering. Als uw rollator iets mankeert kunt u dit zelf oplossen, maar u kunt ook uw rollator verzekeren zodat deze door een monteur gerepareerd kan worden.
Speciale en aangepaste rollators
Hierboven staat al een flinke lijst met punten waar u op dient te letten bij het aanschaffen van een rollator. Naast standaard punten waar u bij een rollator op moet letten, zijn er ook nog speciale punten waar u voor kunt kiezen. Zo zijn er ook aangepaste rollators te koop. Denk hierbij aan rollators speciaal voor slechtzienden, een Parkinson rollator, een rollator met omgekeerde handvatten of een rollator met onderarmschalen. Daarnaast zijn er ook rollators te vinden die speciaal geschikt zijn voor kinderen.
Nieuw of tweedehands
Er zit een flink prijsverschil in nieuwe en tweedehands rollators. Voor een nieuwe rollator betaalt u altijd de nieuwprijs. Het voordeel van een nieuwe rollator is dat deze nog nooit gebruikt is en dat de veiligheid gegarandeerd is. Een tweedehands rollator is een stuk goedkoper zijn de rollator kosten een stuk lager, zo kunt u al een tweedehands rollator kopen vanaf 15 euro. Let er bij het aanschaffen van een tweedehands rollator goed op dat de rollator niets mankeert en nog steeds veilig te gebruiken is. Check altijd of de wielen en remmen nog goed zijn en ook dat het mogelijke zitje nog goed te gebruiken is.
Een rollator huren
Een rollator zorgt ervoor dat u zowel binnenshuis als buitenshuis van wat extra ondersteuning geniet. Een rollator is dus ideaal voor mensen die slecht ter been zijn. Daarnaast kan een rollator ook gebruikt worden door iemand die aan het revalideren, bijvoorbeeld van een (heup)operatie. Wanneer dit het geval is, wilt u misschien niet direct een rollator aanschaffen. Een rollator huren is dan een handige optie. Als u besluit een rollator te huren, betaalt u vaak per dag. De prijs ligt meestal tussen de 1 en 3 euro per dag. Zodra u de rollator niet meer nodig hebt, kunt u het huurcontract beëindigen en levert u de rollator weer in. Vindt u een rollator toch wel handig en wilt u de rollator toch houden? Dan kunt u vaak de mogelijkheden bespreken om de rollator over te kopen, of besluiten zelf een rollator aan te schaffen. Als een rollator toch niet goed genoeg is kunt u ook nog altijd een scootmobiel aanschaffen.
Alle belangrijke feiten op een rijtje
Een rollator als loophulpmiddel wordt steeds populairder. U verbetert er uw mobiliteit en onafhankelijkheid mee en zorgt ervoor dat u lichamelijke beperkingen kunt overwinnen. U kunt in het algemeen rollators in vier soorten onderscheiden. Zo hebt u standaard rollators, lichtgewicht rollators, rollators voor binnen en rollators voor buiten. Een standaard rollator of lichtgewicht rollator is vaak allround te gebruiken en kan daardoor zowel binnen als buiten gebruikt worden. Een outdoor rollator is ideaal voor moeilijk begaanbare terreinen en zijn makkelijker buiten te gebruiken. Een binnen rollator is helemaal aangepast naar gebruik binnenshuis.
Hulpmiddelen
Veel ouderen (en minder validen) maken regelmatig gebruik van hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een gehoorapparaat, maar ook aan woningaanpassingen zoals een traplift of handgrepen in de badkamer. Veel van deze hulpmiddelen worden gedeeltelijk of zelfs volledig vergoed.
Ook een handbike kan tellen als een hulpmiddel. Bekijk dan het artikel over de kosten van een handbike.
Aanbieding
Een rollator houdt u vrijer en maakt het leven weer een stuk zelfstandiger!Bekijk in de shop
Bij het online kopen van een Rollator is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard een goede prijs belangrijk.Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel en vaak gratis leveren en ze meestal ook echt op voorraad hebben:
Externe bronnen:
Bekijk de beste rollator aanbieding ►