Er kan een moment in je leven komen dat je steunkousen nodig hebt. Dan ontstaan vragen als ‘hoe steunkousen aantrekken?’ en ‘welk type steunkous heb ik nodig?’. Steunkousen hebben wellicht een beetje een imago als onaantrekkelijke kousen die vooral door oudere mensen gedragen worden, maar er zijn heel veel soorten steunkousen voor allerlei situaties. Tegenwoordig zijn er mensen van allerlei leeftijden die gebruik maken van steunkousen en die antwoord zoeken op de vraag ‘hoe steunkousen aantrekken?’. In dit artikel lees je meer over wat steunkousen zijn, wanneer je deze nodig hebt, welke soorten er zijn en hoe je deze het beste aan en uit kunt trekken.
Wat zijn steunkousen?
Andere, meer formele benamingen van steunkousen zijn therapeutische elastische kousen of medische compressiekousen (zie ook hoe trek je compressiekousen aan), al wordt het woord steunkous veel gebruikt om dit type kousen aan te duiden. Zoals de naam al zegt geeft dit type kousen extra steun aan benen (of armen) door druk toe te passen. De kousen zitten strakker om je been heen dan normale kousen. De belangrijkste reden voor het gebruik van deze kousen is om vochtophoping tegen te gaan, ook wel oedeem genoemd. Daarnaast worden steunkousen ook gebruikt om bijvoorbeeld trombose en spataderen te voorkomen. Er zijn veel soorten steunkousen beschikbaar in verschillende maten en drukklassen.
Wanneer heb je steunkousen nodig?
Je kunt steunkousen dragen als je bepaalde klachten heb, maar ze ook gebruiken om klachten juist tegen te gaan. Veelgebruikte klachten waar dit type kousen voor worden ingezet zijn trombose (bloedklonten in een bloedvat), spataderen, benen met open wonden die slecht genezen, eczeem en vochtophoping in de benen. Als je een beroep hebt waarbij je veel staat, tijdens een lange vliegreis, maar ook als je zwanger bent, kan je sneller last krijgen van opgezwollen benen. Ook in zo’n geval bieden steunkousen uitkomst. In alle gevallen is het fijn om antwoord te krijgen op de vraag ‘hoe steunkousen aantrekken?’, want het zijn strakke kousen die vragen om een speciale manier van aantrekken.
Soorten steunkousen
Zoals eerder genoemd zijn er steunkousen in allerlei soorten en maten en is het type kous afhankelijk van de situatie waarin deze wordt gebruikt. Zo zijn er kousen voor dames en heren, speciale reiskousen, therapeutische kousen en steunkousen voor sporters. Hieronder worden alle type kousen afzonderlijk behandeld, zodat je kan bepalen welke steunkousen voor jouw situatie geschikt zijn.
Dames en heren steunkousen
Zowel mannen als vrouwen kunnen baat hebben bij het gebruik van steunkousen. Tegenwoordig zijn deze niet meer te onderscheiden van normale sokken en kunnen ze prima onder normale kleding of bijvoorbeeld een pak gedragen worden. Er zijn veel vrouwen met een staand of zittend beroep waarbij de benen langere tijd weinig beweging krijgen. In zo’n geval kun je last krijgen van vermoeide benen, opgezwollen benen en spataderen. Het gebruik van steunkousen kan verlichting bieden. Ook mannen kunnen veel baat hebben bij dit type kousen om de bloedsomloop te stimuleren tijdens het werken, reizen of sporten om zo vermoeide benen en voeten te voorkomen.
Reiskousen
Als je veel en lang reist, bijvoorbeeld tijdens lange autoritten of vliegreizen, kan je last krijgen van je benen. Tijdens een lange zit heeft het bloed in je benen minder goed de mogelijkheid om terug naar je hart te stromen. Dit kan leiden tot opgezwollen benen en zelfs trombose. Reiskousen kunnen in zo’n geval uitkomst bieden. Ze stimuleren de bloeddoorstroming in je benen en zorgen ervoor dat je meer ontspannen en fitter aankomt op de plaats van bestemming. Hoe steunkousen aantrekken en in dit geval het aantrekken van reiskousen wordt later in dit artikel behandeld.
Therapeutische kousen
Er wordt gesproken over therapeutische kousen als deze in drukklasse 2, 3 of 4 vallen. Ze worden voorgeschreven door een arts of specialist en hebben een therapeutische werking door lichamelijke klachten te verlichten. Er zijn diverse medische redenen om steunkousen aan te schaffen, zoals pijnlijke, vermoeide of rusteloze benen, diabetes, reuma, spataderen, trombose, oedeem, wondroos, zwangerschap of een operatie. Op basis van de medische reden, je leeftijd en levensstijl wordt bepaald welke therapeutische kousen het meest geschikt zijn.
Sportcompressiekousen
Tijdens het sporten wordt er veel van je lichaam gevraagd, waardoor een goede bloed- en vochtcirculatie essentieel is. Hoe meer zuurstof er naar de spieren in je benen wordt geleid, hoe minder groot de kans is op verzuring. Daarnaast worden afvalstoffen beter afgevoerd. Ook zal je na het sporten sneller herstellen en je fitter voelen. Het gebruik van sportcompressiekousen draagt hieraan bij door de bloedcirculatie te stimuleren, zodat je spieren van voldoende zuurstof voorzien kunnen worden. Aangetoond is dat het gebruik van sportcompressiekousen bijdraagt aan betere prestaties bij sporters.
Drukklasse steunkousen
Het type steunkous dat voor jou geschikt is, hangt af van de druk op de steunkous en de druk die de kous op je benen uitoefent. Hoe hoger de druk, hoe stugger de kous in principe is. Dit is iets om rekening mee te houden als je wilt weten hoe steunkousen aantrekken in elkaar steekt. Er wordt onderscheid gemaakt tussen 4 drukklassen, waarbij klasse 1 de minste druk biedt en klasse 4 de meeste. De druk wordt gemeten in mmHg oftewel millimeter kwik. Iedere drukklasse is geschikt voor een andere situatie. Hieronder lees je wat de eigenschappen zijn van iedere drukklasse en waar de kousen in elke klasse voor dienen.
Steunkousen klasse 1
Steunkousen in klasse 1 zijn kousen met een lichte druk van 15 tot 20 mmHg. Dit type kousen wordt vaak preventief gedragen en in het geval dat je last hebt van vermoeide en zware benen. Ook als je last hebt van lichte spataderen, bijvoorbeeld bij de zwangerschap, waarbij er verder geen ernstige vochtophoping plaatsvindt, kun je steunkousen klasse 1 gebruiken. Daarnaast kan een steunkous met een lichte druk ook verlichting bieden bij licht gezwollen, benen, enkels en voeten. Hoe steunkousen aantrekken is met dit type kous minder lastig, omdat ze niet zo stug zijn als bijvoorbeeld kousen van klasse 4.
Steunkousen klasse 2
Steunkousen uit klasse 2 hebben een iets hogere druk dan de kousen uit klasse 1 met 20 tot 30 mmHg. Dit type kousen wordt vaak gebruikt bij vermoeide en zware benen of bij een zekere mate van spataderen die eventueel gepaard gaat met lichte vochtophoping in het been. Ook kunnen deze kousen worden aangeraden voor vrouwen die tijdens hun zwangerschap spataderen ontwikkelen. Als laatste worden deze kousen aangeraden nadat je geopereerd bent aan spataderen of als je last hebt van ontstekingen en verharding van het bindweefsel in je benen. Dit laatste wordt ook wel sclerose genoemd.
Steunkousen klasse 3
Hoe steunkousen aantrekken in deze klasse vergt al iets meer oefening en kracht. Deze kousen hebben met 30 tot 40 mmHg een hoge druk. Steunkousen in deze klasse worden aangeraden aan mensen die last hebben van ernstige spataderen en vochtophoping in de benen. Ook als blijkt dat je last hebt van zwakke kleppen in de diepe aderen zijn steunkousen klasse 3 geschikt. Deze kousen bieden daarnaast bescherming tegen diep-veneuze trombose. Heb je last van beenwonden die slecht of langzaam genezen, dan kunnen deze steunkousen ook uitkomst bieden.
Steunkousen klasse 4
De laatste en hoogste drukklasse is de steunkous in klasse 4. De druk is hierbij hoger dan 40 mmHg. Deze kousen worden in overleg met een arts of specialist aangeraden als de kousen uit klasse 3 niet toereikend zijn, bijvoorbeeld bij een vergevorderd stadium van vochtophoping in de benen of een zeer zware aandoeningen aan de beenaderen. Je ziet deze drukklasse daarom ook terug in ziekenhuizen. Als je wilt weten hoe steunkousen aantrekken van deze drukklasse gaat, kun je dit in het vervolg van dit artikel lezen.
De uitdaging van steunkousen aantrekken
Als je steunkousen draagt of aangemeten krijgt, betekent dit dat je dagelijks te maken krijgt met het aan- en uittrekken van de kousen. Hoe steunkousen aantrekken is een goede vraag, want het is geen eenvoudige klus. De kousen zijn stug en vormen zich strak om je been heen. Ook de positie waarin je je bevindt bij het aantrekken van de kousen bemoeilijkt het proces. Het kan voorkomen dat je de kousen zelf moet aantrekken of dat je hier hulp bij krijgt van een hulpverlener. Natuurlijk is het veel fijner als je dit zelf kan doen, omdat je dan meer vrijheid hebt in het bepalen wanneer je de kousen aan- of uittrekt.
Hoe steunkousen aantrekken?
Een goede voorbereiding bij het aantrekken van steunkousen is belangrijk. Zorg dat je voeten glad zijn, je benen droog en je geen scherpe randjes aan je nagels hebt. Leg daarna je been in een positie waarbij je goed bij de tenen kunt om de kous overheen te trekken. Rol de kous zoveel mogelijk op waarbij je het beengedeelte tot aan de hiel naar buiten draait. Je wilt niet aan de kous hoeven trekken om deze over je been te krijgen. Steek je voet in de kous en trek deze over je hiel. Vanaf hier rol je de kous langs je been omhoog. Verdeel de kous daarna gelijkmatig met twee handen over je been totdat deze glad en zonder plooien om je been zit.
Hulp bij steunkousen aantrekken
Om het proces van het aantrekken van steunkousen te vergemakkelijken, bestaan er enkele hulpmiddelen. Bij het aantrekken kun je gebruik maken van aantrekhandschoenen. Dit zijn stoffen handschoenen met een antislip laag aan de binnenzijde, waardoor je meer grip hebt op de kousen. Een antislipmat op de vloer zorgt ervoor dat je voet in positie blijft bij het aantrekken van de kousen, waardoor je minder kracht hoeft te zetten. Daarnaast bestaat er een zogenaamde aantrekhulp. Dit kan een plastic kap met lange koorden zijn die je samen met je kous over je been schuift of een hoes gemaakt van zeilstof die je samen met de kous of je been trekt. Deze laatste werkt alleen bij steunkousen met een open teen.
Met een goede steunkousen aantrek hulpmiddel kan je makkelijk je steunkousen aandoen zonder problemen!Vind de beste deal
Wil u direct de mooie Steunkousen Aantrek Hulpmiddel aanbiedingen zien en geen deal missen? Bekijk hier snel en simpel alle actuele sales op een rij ► Dat scheelt u tijd en dan wordt het Steunkousen Aantrek Hulpmiddel pakketje lekker makkelijk bezorgd!Betrouwbaar kopen
Bij het online kopen is betrouwbaarheid, snelheid en uiteraard de beste prijs belangrijk. Vergelijk de prijzen van onze favoriete shops die snel, gratis leveren en ze echt op voorraad hebben:Externe bronnen:
Bekijk de beste steunkousen aantrekhulp aanbieding ►